Рецепт рахат – лукум

Рецепт рахат – лукум. Турецькі солодощі відомі у всьому світі. Нехай сьогодні і в наших магазинах можна купити рахат -лукум , але все ж його смак буде не таким , як у Туреччині . А ви знаєте , що рахат -лукум можна приготувати вдома , при цьому кожен раз ви самостійно будете міняти смак солодощі. Збірник кулінарних рецептів дає вам відмінний рецепт рахат – лукум .Домашній рахат -лукум готувати досить просто. Головне – це в усьому слідувати рецептом і правильно зварити сироп , щоб готова солодкість по консистенції не нагадувати обваленное в цукровій пудрі желе.

А ви знаєте , з чого роблять рахат -лукум ? У Туреччині його традиційно готують на цукровому сиропі з додаванням рожевої води , яка є побічним продуктом від виробництва рожевого масла. Завдяки додаванню рожевої води солодкість набуває незвичайний квітковий аромат. Щоб надати лукум незвичайний смак і аромат , в нього можна додати під час варіння горіховий сироп , трохи сиропу від варення , подрібнені горіхи і навіть прянощі. Але головним інгредієнтом лукума є крохмаль , без якого солодкість буде нагадувати желе і не придбає необхідну текстуру. Давайте ж спробуємо приготувати рахат -лукум .

Рахат- лукум з горіхами

Для приготування рахат – лукум за цим рецептом можна взяти будь-які горіхи , які вам подобаються. Дуже добре відтіняють смак солодощі фісташки , фундук і мигдаль , хоча і прості волоські горіхи також підходять. Щоб приготувати рахат -лукум за цим рецептом , візьміть :

  • 6 ст. води
  • 3 ст. цукру
  • 3 ст. кукурудзяного крохмалю
  • 0,5 ст. очищених горіхів
  • 0,5 ст. цукрової пудри

Очистіть горіхи і подрібніть їх. Залийте крохмаль 3 склянками води , розмішайте , щоб не було грудочок, і так залиште на деякий час. Потім у каструлю висипте весь цукор і додайте решту воду. Доведіть до кипіння , час від часу помішуючи , щоб на стінках не було цукру. Поки сироп закипає , зніміть з нього піну, потім , швидко розмішуючи , влийте в нього крохмальний розчин. Додайте подрібнені горіхи і продовжуйте варити масу до сильного загустіння.

Готову масу викладіть в застелену пергаментом форму ( якщо у вас силіконова , тоді можна і без вощеного паперу ) і залиште на 4 години для охолодження. Готовий рахат -лукум розріжте на шматочки і обваляйте в крохмалі. Струсіть надлишки крохмалю , потім обваляйте солодкість в цукровій пудрі. Якщо цього не зробити , тоді при контакті з цукровою пудрою з лукума почне виділятися вода, тому солодкість буде схожою на вологе желе.

Рахат- лукум з корицею

Кориця дає рахат -лукуму не тільки приємний пряний аромат , а й коричневий колір , що робить солодкість схожою на турецьку . Обов’язково спробуйте приготувати лукум за цим рецептом , для чого вам знадобляться:

  • 1,5 ст. холодної води
  • 1 ст. кукурудзяного крохмалю
  • 1 ст. цукру
  • 0,5 ч. л. кориці
  • 1 щіпка ванілі
  • 0,5 ч. л. лимонної кислоти
  • 1 пакетик прозорого швидкорозчинного желе для торта
  • горіхи або цукати за бажанням

У каструлю насипте крохмаль , цукор , корицю , ваніль і желе для торта. Гарненько розмішайте , потім влийте холодну воду. Знову добре все перемішайте і поставте каструльку на середній вогонь. Постійно помішуючи дерев’яною лопаткою , доведіть суміш до загустіння. Коли суміш буде густіти , вона буде липнути до лопатки , тому не завадить тримати під рукою ніж , щоб знімати її . Зменшіть вогонь до мінімуму і додайте лимонну кислоту.

Активно перемішуючи масу , щоб вона стала однорідною , варіть лукум близько 20 хвилин. За цей час крохмаль повинен встигнути зваритися і не давати неприємний присмак. Зніміть каструльку з вогню і додайте в густу масу подрібнені горіхи або сухофрукти. Багато додавати не треба , інакше потім буде важко різати. Перекладіть готову суміш в силіконову форму , утрамбувати її ложкою , постійно змочуючи у воді. Остудіть масу в холодильнику.

Холодний рахат -лукум розріжте на квадратики , які обвалюють в крохмалі , а потім в цукровій пудрі.

Приємного апетиту!

1 Comment

  1. катя  /  08.03.2016, 18:34 Reply

    КЛАС

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>