Як пофарбувати яйця цибулинням

фарбування яєцьЯк пофарбувати яйця цибулинням

Напевно , у кожної господині є свої секрети розмальовки великодніх яєць: цей художній процес дає чималий простір для творчості. Існує чимало оригінальних способів їх прикраси : у хід йдуть фломастери , акварельні фарби , нитки , тканини , крупи і т.д. Про все це ми вже писали тут.

І все ж класичним способом фарбування яєць залишається варіння їх у цибулинні. Це не тільки сама древня , але і найбільш проста , безпечна і екологічно чиста техніка. До того ж фарбовані лушпинням яйця теж можна зробити досить оригінальними.

 Фарбування яєць цибулинням – простий процес , але займає трохи більше часу , ніж просто їх відварювання . Щоб пофарбувати крашанки цибулинням вам потрібно приготувати:

  • широку каструлю ємністю 1-1,5 літра ;
  • лушпиння цибулі (чим більше , тим краще , почніть збирати її заздалегідь) ;
  • 3-4 чайні ложки кухонної солі;
  • сирі яйця ( в необхідному вам кількості) ;
  • рослинне масло (пара столових ложок) .

Якщо ж ви захочете прикрасити яйця оригінальними візерунками , додайте до цього списку листя петрушки , кінзи або яких-небудь інших рослин з невеликими фігурними листочками або простий олівець і канцелярський ніж. Про те , що з усім цим робити , ми обов’язково розповімо .

Основні правила фарбування яєць

Щоб все вийшло ідеально , пропонуємо кілька правил , які допоможуть вам красиво і рівномірно пофарбувати яйця на Великдень цибулинням:

  • яйця не повинні бути холодними , тому їх необхідно завчасно витягнути з холодильника ;
  • перед фарбуванням слід ретельно вимити яйця і висушити ;
  • щоб на шкаралупі не залишалося жиру і фарба рівномірно лягала на її поверхню , можна протерти її ватним тампоном , змоченим горілкою або спиртом ;
  • не можна використовувати яйця з тріщинами ;
  • щоб шкаралупа не тріснув при варінні , необхідно додати у воду пару чайних ложок солі;
  • для отримання більш насиченого кольору у відвар можна додати оцет , приблизно 1-2 столових ложки на 1 літр розчину;
  • для додання блиску пофарбовані яйця треба змастити невеликою кількістю рослинної олії.

Технологія фарбування

Скласти лушпиння в каструлі і залити окропом. Потримати відвар протягом 2-3 годин , а потім злегка посолити і покласти в нього яйця. Вміст довести до кипіння , а потім варити на повільному вогні не менше 10 хвилин. Дати охолонути і вийняти яйця , потім обсушити їх рушником. Щоб крашанки придбали блиск , їх злегка змащують рослинним маслом.

Візерунки з листя

Додатково для прикраси пасхальних яєць можна використовувати дрібні листи зелені або кімнатних рослин. Для цього потрібно попередньо намочити яйце і щільно прикласти до нього дрібні листи петрушки , кінзи або яких-небудь кімнатних рослин з різьбленими листочками і загорнути в марлю , ретельно перев’язавши . Потім покласти приготований згорток у каструлю з підсоленою водою і лушпинням і відварювати 15-20 хвилин.

Дуже ніжний і красивий орнамент з химерними завитушками виходить, якщо замість листя використовувати мережива з дрібним малюнком.

Техніка дряпанками

 Для прикраси можна використовувати техніку дряпанками . Тут-то нам і знадобляться олівець і канцелярський ніж.

Попередньо відварені яйця витираємо насухо і даємо їм охолонути. Потім на шкаралупі акуратно малюємо простим олівцем квіти , листочки або будь-які фігурки , які вам подобаються , після цього канцелярським ножем або іншим гострим предметом треба видряпати малюнок по лініях. Наприкінці для додання блиску можна натерти яйце рослинним маслом.

1 Comment

  1. Вадим  /  26.03.2016, 01:23 Reply

    Щіро дякую за жуже дмістовний рецепт!!!!!!!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>